Sv. Kristýna- Mučednice z neznámého údobí

24. 7. 2013 22:28
Rubrika: k zamyšlení

Asi před rokem jsem našla jeden dopis, který mi byl adresován. Dostala jsem ho už před mnoha lety, nepamatuji si kdy. Na přední straně obálky bylo napsáno:

Kristince Gargulákové, aby věděla, jak mocnou má patronku sv. Kristinu v Itálii

S velkou chutí jsem ho otevřela a četla jsem:

Sv. Kristýna

(mučednice z neznámého údobí)

K zavedení svátku Těla a krve Páně dal podnět známý zázrak, který se udál v kostele v Bolseně. Při mši svaté tam totiž začala kapat krev v chvějících se rukou jednoho českého kněze, který pochyboval o skutečné Kristově přítomnosti v  Nejsvětější svátosti.

Zázrak sám byl příčinou dvou velmi důležitých událostí  v liturgii a v dějinách umění. První událost byla ustanovení svátku Těla a Krve Páně a druhá stavba nádherného gotického dómu v Orvietu, v němž je uložen i zakrvácený korporál.

Mše svatá, při níž došlo k zázraku, byla sloužena v bolsenském kostele sv. Kristýny, nejstarší a nejslavnější mezi světicemi tohoto jména.

Na březích Bolsenksého jezera byla sv. Kristýna uctívána již v dávných dobách, protože žila na blízkm místě, které se v legendě nazývá Tiro, ale kterým může zcela dobře být i samotné městeško Bolsena. 

V legendě čteme : ,, Kristýna se narodila v urozené rodine v městě Tiru. Její otec ji vykázal obydlí v jedné věži, kde žila spolu s dvanácti služebnicemi. Měla tam u sebe i zlaté a stříbrné sošky pohanských bohů. Protože byla velice krásná, ucházelo se o její  ruku mnoho nápadníků, ale příbuzní ji nechtěli dát žádnému z nich za manželku, poněvadž si přáli, aby zůstala panna a věnovala se výhradně uctívání bohů.

Dívka byla ve skutečnosti křesťankou, a to i podle jména, protože ve straých rukopisech její jméno nezní Kristýna, nýbrž Kristiana, tj. křesťanka.

Ve věži, která se zrcadlila v jezeře, sv. Kristýna se věnovala se svými dvanácti komornými modlitbám a rozjímání. Kadidlo, které měla obětovat pohanským bohům, vyhazovala oknem a zlaté i stříbrné sošky rozbíjela, ne snad z nenávisté vášně, nýbrž aby měla na almužny pro chudé.

Sv. Kristýna zasvětila své mladé panenství Bohu, který sice zůstává skryt lidskému zraku, ale žije tajemným zpúsobem v lidských duší. Jemu přinášela sv. Kristýna své oběti, ne ovšem kadidlo, nýbrž lásku, víru a ochotu obětovat mu i vlastní život.

Legenda líčí i nesčetná krutá muka, kterým podrobili tuto nebojácnou dívku. Krsitýna je všaka zázračně přežila a nakonec zahynula, zasažena šípem ,kterým ji usmrtil prefekt Julián.

Na Bolsenksém jezeře se zvedají dva malé ostůvky. větší z nich se jmenuje Bisentina. Stojí na něm kaplička zasvěcená sv. Kristýně a připomíná jinou zázračnou příhodu, která se uskutečnila po jejím umučení. Legenda vypráví, že Kristýnu hodili do jezera s velkým kamenem na krku. Kámen ji však nestáhl na dno, nýbrž plaval po hladině a světice se na něm jako na nějakém bóji vrátila bez úrazu na břeh.

Tento kámen můžeme dosud vidět v kostele, který je jí zasvěcen. Je dokonce součástí oltáře, na němž se udál pověstný zázrak s krvácející hostií. Tisíc let před touto událostí prolila na březích Bolsenkého jezera svou krev i mladá mučednice sv. Kristýna. Bolsenské jezero je sopečného původu  a jeho vody jsou často při západu slunce narudlé. Při tomto pohledu se nám zdá, jako by svou barvou chtěly připomenout nevinně prolitou krev této mučednice.

 

Když jsem si dopis přečetla, úplně jsem žasla nad těmito slovy.

O sv. Kristýně jsem něvěděla vůbec nic ,ani jaké velké události se staly... Až postupem času si uvědomuju, jaké krásné jméno vlastním a co to pro mě znamená.

Jednou jsem dostala sms a v ní stálo:

,,Ať se stále více podobáš Pánu Ježíši Kristu tak, jak to máš napsané ve jménu."

Uvědomila jsem si, že nosím Kristovo jméno.

 ,,Pane, děkuji Ti za mé jméno, které mi rodiče dali. Prosím Tě, ať se za své jméno nikdy nestydím a dokážu být pro ostatní a své blízké  správnou křesťankou." 

Zobrazeno 3821×
Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková